Kezdőlap / Termékek / Érdekességek

Fényáteresztő függönyök

Az áttetsző, átlátszó anyagú függönyök átengedik a fényt, emellett megvédenek a kíváncsi tekintetektől. Nagyon tetszetős, plasztikus és síkbeli mintázatokban is gyártják, melyek mind kívülről, mind belülről ugyanolyan szépek. Ma már az áttetsző anyagú függönyöket előállító gyártástechnológia lehetővé teszi az anyagok sokféleségét, és az óriási választékot.

A fényáteresztő függöny anyag lehet ólomzsinórral szegett, gyárilag, géppel vagy kézzel hímzett, gyűrt, esetleg lángálló.

Standard méretek:
180 cm -es, 220 cm-es, 280 cm-es, 300 cm–es fényáteresztő függönyök.

Vitrázs függönyök: 30 cm, 45 cm, 60 cm, 90 cm.

A fényáteresztő függönyök különböző típusai:

Kötött Jacquard (zsakard) fényáteresztő függöny:

A Jacquard függönyök ma a legszélesebb választékban kaphatók. Egyszerűen kezelhető függöny anyag, formagazdagság és sokféle motívum jellemzi, szinte korlátlan méretválasztékban áll rendelkezésre. Itthon az egyik legnépszerűbb függöny anyag, mert a kézzel horgolt függönyre hasonlít, ezért is nevezik hagyományosan csipke függönynek. A függöny anyag szinte mindig fehér, vagy tört fehér színben kapható, technológiája miatt sokféle finom aprólékos kötési és mintázási mód kombinálásával készül. Mára nagyobb arányban készül poliészterből. Ez a függöny anyag vasalást nem igényel, mosás után elég nedvesen felfüggeszteni, súlya miatt simára szárad.

A függönyvarrásnál ajánlatos ráncolás: 2x-es.

Függöny organzából:

Az áttetsző függönyök egyik leggyakoribb, nagyon népszerű anyaga. Gyártanak egyszínűt, mintásat és maratott felületűt is, nagyon kedvelt és modern textil. Organza függöny kapható matt és fényes változatokban is, utóbbi, az ún. tükör organza meglehetősen magas fényű. Laza szerkezete van, kényes anyag. Először az organza csak selyemből készült, viszont mára már majdnem teljesen viszkóz vagy poliészter teszi ki az alapanyagot, a selyem drágasága miatt.

A selyem anyagú organza ma valódi luxuscikk, főleg estélyi ruhákhoz, menyasszonyi ruhákhoz nagyon kedvelt anyag.

Az organza nagyon lágy, széleskörűen használható függöny anyagként is. Mivel, önmagában is nagyon szép, nem igényel további dekorációt. Nagyon finoman, kézzel, vagy kímélő programmal mosható, könnyen gyűrődik, azonban formatartó, tisztítás, tárolás után vasalást igényel, de csak alacsony hőfokon. A hímzett és a nyírt organza a függöny anyagok között igen dekoratívnak számít. Az organza hímzett, színes szálakkal plasztikusan szőtt, jacquard motívumos, maratással díszített verziókban is kapható széles választékban.

A függönyvarrásnál ajánlatos ráncolás: 3x-os, 3,5x-es vagy annál több.

Függöny sable (szablé) anyagból:

A sable függöny könnyű típusú, ami a természetes hatásra törekvő lakberendezési irányzatokban nagyon kedvelt, szép függöny anyag.

Hasonlóan néz ki, mint a voile, ám az kissé fátyolszerűbb. Változó vastagságú szálai izgalmassá teszik a szablé függöny felületét, durvább tapintása van, a voile-nál nehezebben gyűrődik.

A függönyvarrásnál ajánlatos ráncolás: 2x-es, 2,5x-es.

Függöny voile (voál) anyagból:

A francia kifejezés jelentése: fátyol. Alapanyaga leggyakrabban poliészter, mely finom, áttetsző, lágyan omló anyag, ugyanakkor a külső belátást kitűnően meggátolja.
Matt fényű, könnyen kezelhető, kevésbé gyűrődő anyag, ugyanakkor vasalást igényel.

A függönyvarrásnál ajánlatos ráncolás: 2x-es, 2,5x-es.

Függöny batisztból:

A batiszt függöny korábban len, később pamut anyagú lett, meglehetősen vékony, viszont a muszlin anyagú függönynél kevésbé áttetsző anyag. Nyers, fehérített és egyszínű festett formában egyaránt kapható, tarkán szövött változatban is, nagyon könnyű és finom függöny anyag. Az első ilyen anyag 1595-ben készült Franciaországban, azóta is igen népszerű. Pamut és poliészter anyagból készült batiszt függönyök ugyanúgy elérhetőek.

Sötétítő függönyök

A sötétítő függöny szerepe, hogy szabályozza a szobába jutó fény mennyiségét. Fizikai funkciói mellett díszít és meghatározza a szoba stílusát is.

A sötétítő függöny kapható: csak egyik oldalán mintával nyomott és mindkét oldalán mintás változatban is.

Kapható ezekben a standard méretekben: 140 cm, 150 cm, 290 cm, ritkább esetben 300 cm.

A fényzáró, vagyis black out függönyök

A black out függönyök leginkább az alapvető funkcióra, a fény kizárására alkalmazhatóak. A függöny anyag általában poliészterből készített 3 rétegű, középen fekete szénszálas nagyon sűrű szövésű anyag, mind vékonyabb, mind pedig vastagabb szálakat használva.

A black out függönnyel a szoba stílusához igazodva az ablakot nagyon szépen dekorálhatjuk, emellett a legerősebb napsütéssel is megbirkózik.

Sötétítő függöny szaténból

A szatén lazán szövött, egyik oldalán fényesebb, lágy anyag, ezért nagyon népszerűek a belőle készült sötétítő függönyök. A nehezebb fajta szatén inkább elterjedt a nagyon szép esése miatt. Nagyon lágy, kellemes tapintású függöny anyag, ami transzfernyomással díszített változatban is kapható.

A szövése miatt fényes a szatén függöny anyag: az ún. atlaszkötés teszi lehetővé a szép, tiszta fényét az anyagnak. A szövéstechnika lehetővé teszi, hogy apró, beleszőtt motívumokkal is díszítsék, de nyomott mintákkal is kapható.

Kényes anyag, óvatosan kell mosni, mert könnyen meghúzódhat a szála.

Karnisok

Fa-, és fém rúdkarnis

A legrégebben használt karnis fajta, mely létezik egy – és többsoros változatban is. A függöny felfüggeszthető rá karikákkal és fülekkel, vagy szalagokkal is, mindegyik nagyon stílusos. A fa rúdkarnis erős, strapabíró faanyagból készül. Ennek oka, hogy bizonyos esetekben nagy függőleges terhelésnek van kitéve. A fa rúdkarnishoz a karika mindig ugyanúgy fából készül és lehetőleg ugyanolyan fajta fából, ugyanolyan színben, kidolgozásban.

Műanyag sínes karnis

Amilyen gyenge maga a műanyag a fához vagy a vashoz képest, ez a karnis, fizikai szerkezete miatt annál teherbíróbb. Jelenleg ez a legjobb teherbírású karnis típus. Egy - és többpályás is létezik.

Másik nagyon nagy előnye, hogy ezen mozgatható legkönnyebben a függöny, egyáltalán nem akadozik. Igen diszkrét, alig látszik, láthatatlanul is beépíthető, ha például az álmennyezetbe süllyesztve kerül felcsavarozásra.

Vitrázs pálca, vitrázs rúd

Nagyon sokféle vitrázs létezik már, az egyszerű, fehér műanyag vagy fém vitrázst mindenki ismeri, de vitrázs készülhet kovácsoltvasból, acélból, hagyományos vörös – vagy sárgarézből, vagy alumíniumból.

Fontos, hogy a vitrázs mindig a nyílászáró nyílórészére kerül.

Üvegezett ajtók ajtófüggönyei, konyhai, fürdőszobai ablakok, ajtószárny nélküli ajtónyílások esetén is a fa keretre erősíthetőek fel. A vitrázs rudak hagyományos verziói változtatható hosszúságúak.

A kész vitrázs függönyök vagy bújtatóval, vagy pedig apró, szabályos lyukakkal vannak ellátva, amire felfűzhető a vitrázsrúd.

A jól megválasztott vitrázs szebbé, otthonosabbá teszi a konyhát, fürdőszobát, bármilyen kisebb, nagyobb szobát. Panoráma függönyök számára ideális.

Függöny behúzó-, ráncoló szalag

A függöny behúzó-, ráncoló szalag általában a függöny tetején kap helyet, ott könnyedén elosztható vele a függöny, hozzájárul az anyag szép tartásához, ugyanakkor védi is a függöny tetejét, mely a felfüggesztés következtében a legerősebb mechanikai igénybevételnek van kitéve.

Behúzó-, ráncoló szalag nemcsak a függöny tetején, hanem a függöny adott részein vízszintesen, függőlegesen, ám egyes esetekben, ferdeszögben is helyet kaphat. Ekkor a függöny nagyon érdekesen, plasztikusan ráncolható. A behúzó szalag akkor is ferdén kaphat helyet, ha az ablak alakja (pl. tetőtér) megkívánja.

Függöny elhúzó pálca

Pálca

A függöny elhúzó pálca egy praktikus eszköz, amellyel a magasan levő, nehezen mozgatható, nagyobb tömegű függöny, az anyagot kímélve mozgatható, anélkül, hogy az anyaghoz érnénk.
Mind sínes, mind rúdkarnis esetén nagyon jól használható eszköz.

Bojt

Egy másik lehetőség a könnyedén mozgatható függönyök esetében a függöny elhúzó bojt használata. A függönyhöz illő stílusban készül, díszíti a függöny belső széleit, ugyanakkor nagyon kényelmes, mert kézmagasságban van.

Díszpárna

Az egyik leghálásabb kiegészítő, mert nem csak kényelmi funkciója van, hanem gyakorlatilag az utolsó finomhangolásokat tudjuk vele elvégezni a lakberendezésben. A mai trendek a díszpárna tekintetében is hihetetlenül sokfélék.

Mind a színekkel, mind a mintákkal, a textília anyagjellemzőivel és a párnák mennyiségével tudunk játszani, színegyensúlyt beállítani, összekötő szín- és anyagként alkalmazni.

Ha esetleg ráunnánk a helyiség színeire, kis költséggel elég csak a díszpárnák huzatát lecserélni.

A díszpárna minden esetben meg kell, hogy feleljen a következő kritériumoknak:

 • Legyen cserélhető és mosható a huzata, a belseje pedig biztonságosan tisztán tartható, lehetőleg antiallergén és kellő tartású.
 • Anyaga, színe, díszítése, és stílusa illeszkedjen az adott lakótérbe.
 • Lehessen használni is, kényelmesen nekitámaszkodni, vagy földre helyezhető párna esetén ülni rajta.

Függönyházunk gazdag kínálattal áll az Ön rendelkezésére a függönyhöz, ágytakaróhoz, bútorkárpithoz illő díszpárnák elkészítésében.

Méretre és formára vágott szivacsok

- Egyéni méretre és formára vágott szivacsok rendelése

- 1 cm – 40 cm vastagságig

- Ágyra, kiságyba, székekre, kerti bútorokra, padra, ablakok közé stb.

- Huzatok széles választéka, varrása (méretre vágott szivacsokhoz is)

- Bútorszövet vásárlása mintasál alapján

Jelmagyarázat:
 1. Karnis szélessége
 2. Függöny hossza
  1. párkányig
  2. radiátorig
  3. földig
 3. Ablak szélessége vitrázs függönyhöz